Kurumun dış faktörleri organizasyonun diğer kurumlar, tedarikçiler, partnerler ve müşteriler ile ilişkileri ele alınarak yorumlanır.
Kurumun iç faktörleri organizasyonun kendi çalışma yapısı, kültürü ve çalışan sağlığı ile ilgili istatistikler değerlendirildiğinde anlaşılır.
Bir organizasyonun hem iç hem de dış faktörlerini değerlendirmek için iki ana ölçme ve değerlendirme uygulanır. Ölçme değerlendirme faaliyetlerinde nicel verilere ulaşmak için kurumsal ön değerlendirme formları ve çalışan psikososyal risk değerlendirme ölçekleri uygulanır.
Nicel değerlendirmelere ek olarak, odak gruplara ya da organizasyon içerisindeki bazı çalışanlarla nitel değerlendirme görüşmeleri yapılarak organizasyonun risk değerlendirmesinde hem genel hem de bireysel faktörler incelenir. Toplanan tüm değerlendirme verileri analiz edilerek raporlaştırılır ve risk yönetimi planlamasının odaklanacağı başlıklar hakkında bilgi sahibi olunur.
Risk Yönetimi planlaması, organizasyonun içerisinde belirlenen psikolojik sağlık ve güvenliği tehdit etme potansiyeli taşıyan faktörlerde tüm sorumlu alanların (İnsan Kaynakları, İSG profeyonelleri, üst yönetim ve iş ve örgüt alanındaki uzman psikologlar) bir araya gelerek, kaynakları ve ihtiyaçları belirmesiyle devam eder.
İlgili psikososyal risk faktörlerine ilişkin uygulamalar, destek ve danışmanlık hizmetleri, önleyici çalışmalar ve teknik eğitimler planlamaya dahil edilir.
Risk yönetimi planlamasında amaç; İYRS modelindeki diğer adımlarda açıklanacak olan çalışanın iş yapabilme gücünü destekleme, kuruma ve çalışana farkındalık kazandırma, iyileştirme, destek ve kontrol faaliyetlerini yürütülmesi için belirlenen sistem hedeflerine ulaşmayı sağlayacak stratejilere odaklanmaktır.
Risk Yönetimi aşaması sonuçlandığında, organizasyondaki yöneticilerin ve ilgili profesyonellerin üzerinde fikir birliğine vardığı kapsamlı eylem planları ortaya çıkar. Eylem planlarının belirlenen hedefler dahilinde zaman odaklı, ölçülebilir sonuçları olan gerçekçi faaliyetler içermesi, plananan eylemlerin uygulanması ve başarıyla sonuçlanması için kritik öneme sahiptir.
Bu psikososyal risklere örnek olarak, kişilerarası ilişkilerdeki zorlanmalar, çatışmalar, işteki sosyal faktörlerin çalışanlara ya da belirli bir çalışan grubuna özgü olarak yarattığı zorluklar verilebilir. Risk değerlendirmeleri, işteki sosyal faktörlerin hangilerinin organizasyondaki çalışanlar için risk oluşturduğuna ayna tutar.
Çalışanlara yönelik destek programları, organizasyondaki tüm çalışanların ya da belirlenen çalışan gruplarının yararlanması için geliştirilen danışmanlıkları içerir.
Bu programlar yöneticilere yönelik destek faaliyetlerini de kapsamaktadır. Çünkü psikososyal risk yönetim sisteminin temel sorumlularında ve yöneticilerde görülebilecek psikososyal riskler tüm organizasyonun bu risklere maruz kalmasına sebep olabilir.
Çalışanlara ve yöneticilere yönelik destek programları, belirlenen risk alanlarına göre özelleştirilir ve ortak eylem planlarına dahil edilir. Bu programlar planlamada yer alan zamanlarda uygulanır ve sonuçlarının kontrol edilmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılması üzere raporlaştırılır.
Bu nedenle Psikososyal Risk Yönetim Sistemi, her aşamasında psikolojik sağlık, psikolojik güvenlik, psikososyal risk faktörleri ve iyi oluş konularında organizasyondaki uzman, yönetici ve çalışanlarının bilgi ve farkındalık sahibi olmasını amaçlar.
Çalışanlara yönelik destek programları, organizasyondaki tüm çalışanların ya da belirlenen çalışan gruplarının yararlanması için geliştirilen danışmanlıkları içerir.
Sistemin her aşaması, farkındalık kültürü kazandırmak için bir fırsatı da beraberinde getirir. Bununla birlikte çalışanlara dağıtılacak broşürler, asılacak afişler ve çalışanların sisteme katılımını destekleyecek teşvik edici faaliyetler ayrıca eylem planlarına dahil edilip uygulandığında farkındalık kazanımı süreci organizasyonun geneline daha hızlı yayılır.
Psikososyal risklerin genel yapısı, organizasyon kültüründe yer verilmesi gereken unsurlar, sistemin işleyişine yönelik temel oryantasyonlar, stres yönetimi, psikolojik ilk yardım ve organizasyon içerisinde yaygın görülen psikososyal risk alanlarına yönelik atölye, seminer ve eğitimler sistemin iyileştirilmesi ve sürekli desteklenmesi için ortak eylem planlarına dahil edilebilir.
Belirlenen ortak hedeflere ne kadar ulaşıldığı organizasyondaki uzman ve yöneticiler tarafından incelenir ve hangi iyileştirme ve destek faaliyetlerinin yürütüleceğine karar verilir. Birbirleri ile bağlantılı bir yapıyı oluşturan bu beş aşama psikososyal risk yönetim sisteminin süreğen yapısını oluşturur ve birbirinden kesin olarak ayırmak mümkün değildir.
Müşterilerimize değer veriyoruz. Mesai saatleri içinde bizi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.
Pzt | 09:00 – 18:00 | |
Sal | 09:00 – 18:00 | |
Çar | 09:00 – 18:00 | |
Per | 09:00 – 18:00 | |
Cum | 09:00 – 18:00 | |
Cmt | Randevu ile | |
Paz | Randevu ile |
Telif Hakkı © 2022 NHUMAN Danışmanlık - Tüm Hakları Saklıdır.
ISO 45003:2021 Standardı Programı
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.